Infiltratiile epidurale/periradiculare sunt manevre medico-chirurgicale, minim invazive, cu complicatii minime, ce constau in injectarea sub ghidaj radiologic(CT) a unui complex de substante analgezice si antiinflamatoare.
Spre deosebire de medicamentele per os sau cu injectare intravenoasa, prin injectarea epidurala, substantele sunt in contact direct cu zona de inflamatie, cu efecte adverse mult diminuate, cu efect local si durata lunga a actiunii.

Beneficii ale infiltratiei peridurale:
– Disparitia/diminuarea durerii imediat dupa interventie;
– Timpul scurt de interventie, de aproximativ 15 minute, cu plecarea din clinica in maxim 30 de minute;
– Interventia se poate repeta la 2 săptămâni la acelasi nivel sau la nivel diferit;
– Nu este necesar concediu medical inainte si după interventie;
– Interventia nu are in majoritatea cazurilor efecte adverse, se poate face la orice varsta;
– Interventia nu interactioneaza cu alte medicamente, se poate efectua la diabetici, hipertensivi, etc.;
– In timpul interventiei nu apare sangerare sau durere, se efectueaza sub ghidaj CT, medicamentele actioneaza exact la locul dureros;
– Nu este necesar sa luati medicamente inainte sau dupa interventie, se elimina astfel efectele adverse ale antiinflamatoarelor per os.

Infiltratia epidurala consta in introducerea unui trocar in canalul medular, la nivelul recesului lateral (zona de trecere a radacinilor nervoase), sub ghidaj CT si injectarea intre 3-5ml de solutie (diverse combinatii intre substante analgezice si antiinflamatorii, in functie de afectiunea pacientului).
Infiltratia epidurala este o alternativa in cazul herniilor de disc neasociate cu infecţie, migrare şi formaţiuni tumorale, la medicamentele per os sau intravenoase, precum si o etapa premergatoare interventiei chirurgicale. Efectul benefic analgetic dureaza de la cateva saptamani la cateva luni.
Printre avantajele procedurii este ca nu are nevoie de internare, se efectueaza in ambulator, poate sa se adreseze mai multor zone dureroase, cu injectarea concomitenta la mai multe niveluri.

În clinica IMAMED folosim un CT SOMATOM SIEMENS din anul 2018, cu 64 slice-uri, care permite identificarea cu exactitate a spatiilor de introducere a trocarului, prin ligamentul galben, precum şi o bună reconstrucţie în cele 3 planuri în timpul intervenţiei. O infiltratie epidurala durează aproximativ 15 de minute si necesita identificarea cu exactitate a capatului trocarului, prin examinari succesive CT si recontrucţia in 3 planuri a zonei de interes. În clinica nostră avem tehnicieni si doctori specializaţi ce formează o echipă pentru o procedură cât mai rapidă, fără efecte adverse nedorite. Infiltraţiile se efectuează de către un medic specializat cu procedura, sub anestezie locală, durerea in timpul şi postintervenţie fiind minimă.
Trebuie cunoscut ca procedura necesita efectuarea preinterventionala a unui examen RMN si ca se adreseaza herniilor de disc ce nu prezinta migrari discale, infectii sau substrat tumoral. Pentru pacienţii care nu au în prealabil o examinare RMN, aceasta se poate efectua în clinica noastră, dar necesită programare. Pentru pacienţii care au fost identificati cu protruzii discale(hernii de disc) la o examinare RMN anterioara, este necesar să se prezinte cu CD-ul examinarii(eventual acesta poate fi trimis înainte de examinare), pentru identificarea zonei/zonelor de injectare si pentru a se confirma justificarea intervenţiei. În cazul în care pacienţii nu sunt eligibili de a face investigaţia, nu se percepe taxă.
Înainte de intervenţie pacienţii trebuie sa aiba abstinenţă alimentară timp de 6 ore şi să fie capabili să stea la examinarea CT in clinostatism(poziţia pe burtă) timp de 15 minute. Datorită senzatiei de furnicătură şi amorţeală ce apare la până la 12 ore postintervenţional nu recomandăm conducerea autevehiculelor în ziua intervenţiei.
În concluzie infiltraţiile peridurale sunt proceduri minim-invazive care au luat avânt în ultimii ani si pot reprezenta în anumite cazuri o alternativa la intervenţia chirurgicala, dar şi o etapă înainte de intervenţiile neurochirurgicale clasice ce aduc o reducere importantă a durerii şi ajută la îmbunătăţirea mobilităţii coloanei vertebrale.