Centrul Medical IMAMED anuleaza distantele si asigura servicii medicale specializate prin intermediul retelei de Telemedicina si e-Sanatate incepand cu luna ianuarie a anului 2019!

Alaturi de Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, IMAMED devine al 2lea membru institutional din Romania! In cadrul acestei organizatii, Centrul Medical IMAMED faciliteaza comunicarea intre medicii din diferite tari, dar si intre acestia si pacienti prin tehnologie PACS (Picture Archiving and Communication System) pentru investigatiile RMN (IRM – Rezonanta Magnetica), CT (Computer Tomograf), Mamografie si Ecografie precum si in aplicatiile: Tele-Cardiology (Tele- cardiologia), Tele-Dermatology (Tele-dermatologia), Tele-Urology (Tele-urologia), Tele-Nursing (Tele-asistenta medicala), Chronic Diseases Management (Managementul Bolilor Cronice), Education, e-Health Economics, Medical and Bio-Informatics, Students.

Recunoasterea statutului de membru institutional al Societatii Internationale pentru Telemedicina si e-Sanatate permite Centrului Medical IMAMED relatii oficiale de colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.)  si cu alte entitati institutionale din peste 100 de tari, pentru a ajuta pacientii sa se bucure de sanatate!

Istoric, telemedicina (sau medicina la distanta) a fost gandita pentru a ajuta pacientii aflati in zone defavorizate, care nu aveau acces la unitati medicale specializate in timp util. In practica actuala, sistemul inter-clinic de telemedicina permite realizarea anamnezei, a investigatiilor paraclinice necesare, emiterea diagnosticului si a planului terapeutic necesar – indiferent de distanta, prin intermediul tehnologiei! Atunci cand este cazul, o asistenta poate utiliza chiar si instrumente de e-Health pentru solutionarea problemelor medicale.

In prezent, telemedicina foloseste trei modele operationale: store-and-forward, monitorizare la distanta si servicii interactive in timp real. Modelul de store-and-forward permite accesarea datelor medicale obtinute la un moment dat, fiind accesibile medicului pentru o analiza ulterioara ( nu presupune si o vizita medicala concomitenta ). Monitorizarea la distanta este folosita in special pentru controlul diferitelor afectiuni cronice (precum diabetul, bolile inimii sau astmul) fiind foarte avantajoasa pentru pacientul care va economisi mai mult timp (nu trebuie sa mai ajunga la medic pentru controale de rutina). De asemenea, poate fi facuta prin intermediul diverselor dispozitive purtabile, oferind un esantion de date mult mai mare decat o simpla vizita la medic. Serviciile interactive (in timp real) construiesc o noua punte intre pacient si medic. La momentul actual, mai multe investigatii precum examinarile fizice, imagistice sau chiar oftalmologice au potentialul de a fi la fel de precise precum cele efectuate fata in fata.