Ecografia cardiaca

Ecografia cardiaca (uneori denumita „ecografie doppler de cord sau ecocardiografia) este una dintre cele mai importante tehnici noninvazive de a diagnostica, manageria sau urmari bolile de inima.  Aceasta este o metoda nedureroasa, asemanatoare cu o radiografie, insa fara iradiere, deoarece nu foloseste razele X ci ultrasunete, care ofera imagini precise ale muschiului, camerelor si structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formatiuni. Dintre metodele imagistice de examinare a inimii este cea mai la indemana, cea mai rapida, fara contraindicatii sau efecte adverse (se poate efectua inclusiv la copii şi gravide).

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !

Ecografia cardiaca poate arata:

Dimensiunea cordului. O inima marita poate fi rezutatul hipertensiunii arteriale, insuficientelor valvulare sau a insuficientei cardiace;
Afectarea miocardului tradusa prin scaderea fractiei de ejectie, de exemplu in urma unui infarct miocardic sau la pacientii anginosi;
Afectiuni valvulare – defecte de inchidere sau de deschidere a valvelor, endocardite;
Afectiuni congenitale – defect septal atrial sau ventricular;
Tromboze sau tumori intracardiace, care prin fragmentare pot duce la accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Ecograful este un aparat care emite un semnal de ultrasunete care patrunde in tesutul toracic tintit catre inima, realizindu-se o imagine 3D/4D ce ne poate oferi informatii pretioase despre structura, functiile si componentele inimii.
Aceasta metoda permite evaluarea valvelor inimii (mitrale, tricuspide, aortice, pulmonare), a deschiderii si inchiderii lor, identifica orice comunicare anormala intre cavitatile inimii, calculeaza debitul cardiac si fractia de ejectie.

Investigatia dureaza in jur de 15 minute, si nu impune niciun fel de pregatire speciala pentru pacient. Acesta poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa examinare.

Asistenta medicala va informa pacientul in legatura cu ceea ce trebuie sa faca pacientul cand va fi invitat in cabinet. Pacientul trebuie sa se dezbrace pana la brau si sa se intinda pe partea stanga, cu mana stanga sub cap.O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, folosindu-se un gel special care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran. Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor). Medicul plimba sonda pe pieptul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare si pentru a vedea inima din mai multe perspective, observandu-se daca exista valve bolnave, ingrosari de perete cardiac sau defecte congenitale.

Medicul cardiolog va poate recomanda o ecografie cardiaca daca sunteti o persoana cu factori de risc pentru boala cardiovasculara ( cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, boala renala, fumatori, dizlipidemici, boli cardiovasculare in familie ) sau daca aveti semne sau simptome de afectiune cardiaca (sufluri cardiace, lipsa de aer , au picioare umflate, dureri in piept inexplicabile, ameteli, senzatie de lesin, istoric de atac de cord, etc ). Deasemenea investigatia este obligatorie inaintea oricarei proceduri interventionale ( implantare sau dilatari de valve, stenturi, endoproteze) sau chirurgicale (inlocuiri sau reparari valvulare, by-pass, reconstructii ventriculare, corectarea malformatiilor cardiace).

Bucura-te de sanatate! Pentru programari va rugam sa sunati la 0319913 !

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!