Colposcopia

Ce este Colposcopia?

Colposcopia este o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop.
Este o metoda de investigație recomandată de medicul ginecolog, mai ales atunci când citologia Babes Papanicolau are un rezultat anormal care arata existența unor leziuni la nivelul colului uterin, atunci când la consultul ginecologic sau în timpul contactului sexual apar sângerări la nivelul colului uterin sau când acesta are un aspect modificat și la pacientele diagnosticate cu HPV.
Colposcopia are o mare relevanta în examinarea exocolului (mucoasa care acoperă colul uterin la exterior) și în anumite situații, permite examinarea endocolului, de regula la paciente multipare care au născut pe cale naturala și numai în porțiunea initiala a acestuia. Colposcopia permite si evaluarea mucoasei vaginale şi a vulvei.

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !

Informatii utile

Cu minim 24 de ore inainte de efectuarea colposcopiei este indicat sa nu existe contact sexual, spalaturi vaginale, folosirea tampoanelor interne, utilizarea medicamentelor intravaginale deoarece acestea influențează rezultatele colposcopiei într-un mod negativ.
Investigatia nu se face în timpul ciclului menstrual ci în ziua 10-14 a ciclului mentrual, atunci când sclera vaginala este transparenta.
Este o investigație nedureroasa, care durează în medie 15-20 de minute și nu pune în pericol viața pacientei. Decurge initial ca recoltarea de citologie, punandu-se în evidenta colul uterin, cu ajutorul unui specul vaginal.
Structura colului uterin este studiata cu ajutorul colposcopului, după ce colul a fost șters de secretii și badijonat cu soluție slaba de acid acetic și soluție Lugol.
În cazul în care medicul descopera modificari anormale în timpul colposcopiei, este posibil ca acesta sa doreasca efectuarea unei biopsii din țesutul afectat, biopsie care se efectueaza cu anestezie locala, în momentul colposcopiei.
Rezultatele colposcopiei se primesc pe loc, însă examenul biopsic poate dura pana la 30 de zile
După efectuarea colposcopiei, este posibil sa apara o sângerare care nu durează mai mult de 5-7 zile sau o scurgere maronie provenita din resturile de soluție Lugol folosită în timpul investigatiei. Este interzis efortul fizic susținut timp de 24 de ore după colposcopie. Se recomanda ca timp de 5-7 zile sa nu se folosească tampoane interne, medicamente intravaginale, să se evite contactul sexual și spalaturile intravaginale, pentru a permite colului să se refaca.

Bucura-te de sanatate! Pentru programari va rugam sa sunati la 0319913 !

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !