Coronavirus (COVID-19)

Epidemia izbucnita in China la finalul anului trecut provocata de noul coronavirus reprezinta o problema de sanatate publica pentru intreaga lume! IMAMED vine in intampinarea preocuparii pacientilor sai pentru a le furniza informatii legate de raspunadirea acestui virus si de masurile de precautie recomandate pentru evitarea contaminarii.

Coronavirusurile reprezinta familia de virusuri care poate provoca manifestari diverse, de la simpla raceala pana la afectiuni mai grave – precum sindromul respirator acut sever (SARS). Deoarece noul tip de coronavirus (nCoV) aparut pentru prima data in Wuhan, China in decembrie 2019 nu a mai fost identificat pana acum la om, exista putine cunostinte despre: caracteristicile acestuia virus, cum se transmite acest virus intre oameni, severitatea infectiilor pe care le provoaca sau tratamentul specific al acestei infectii.

Cum se raspandeste noul coronavirus?
Coronavirusul se transmite de la animale la oameni, iar persoanele infectate transmit infectia mai departe – de la om la om. Din pacate sursa infectiei este inca necunoscuta, astfel incat aceasta ar putea fi inca activa. Virusul se transmite prin contactul direct dintre indivizi, prin contactul cu secretiile respiratorii eliminate prin stranut sau tuse si chiar prin atingerea suprafetelor contaminate. Virusul poate infecta persoane de orice varsta, de la copii pana la batrani.
Pana in acest moment nu exista nicio dovada ca animalele de companie – caini si pisici pot fi infectate cu noul virus, insa este recomandat sa ne spalam tot timpul pe maini cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu acestea!

Care este severitatea infectiilor pe care noul coronavirul le provoaca?
Perioada de incubatie a bolii (timpul de la infectare pana la aparitia simpotomelor) este de 14 zile. Potrivit expertilor, virusul poate provoca de la simptome usoare asemanatoare gripei pana la pneumonie sau dificultate in respiratie. Rareori, in special la pacientii cu afectiuni cronice preexistente sau la imunocompromisi, boala poate fi fatala.

Spectrul clinic al pneumoniei provocate de noul coronoavirus nu este inca pe deplin cunoscut:
– Febra (peste 38 grade celsius)
– Tuse
– Dificultate in respiratie
– Dureri musculare
– Astenie

Tratamentul specific al infectiei cu coronavirus:
Deoarece informatiile pe care le detinem pana in momentul de fata despre infectia cu coronavirus sunt incomplete, masurile de tratament raman doar profilactice – putem doar preveni contaminarea.
Astfel, Ministerul Sanatatii (http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/) ne recomanda:

Spalati-va mainile de multe ori: deoarece spalarea si dezinfectarea mainilor sunt vitale pentru prevenirea infectiei si eliminarea virusului; mainile se spala cu apa si sapun minim 20 de secunde; daca acestea nu sunt la dispozitie, putem folosi dezinfectant de maini pe baza de alcool 60%.
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute: mentinand o distanta de minim 1 metru fata de persoanele din jur, in special daca acestea tusesc, stranuta sau au febra.
Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile: deoarece virusul se transmite in special pe cale respiratorie sau prin contactul mainilor cu suprafetele contaminate.
Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti: intr-un servetel de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati-va mainile deoarece puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul: momentan nu exista cercetari stiintifice care sa arate ca medicamentele antivirale pot preveni infectia cu noul coronavirus. Covid-19 este o infectie virala, deci nu trebuie sa administram antibiotic ca si metoda de preventie sau tratament!
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea mastilor de protectie doar in cazul suspectilor de contaminare cu coronavirus care prezinta simptome clinice. Mastile de protectie ajuta si limiteaza raspandirea virusului si trebuie utilizata impreuna cu celalalte masuri de igiena!
Produsele “MADE IN CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase: deoarece acest virus nu traieste mult timp pe suprafete. Pana in prezdent nu avem nicio dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus.
Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile: deoarece perioada de incubatie a noului virus este cuprinsa intre 1 si 14 zile.
Animalele de companie nu transmit coronavirus: pana in acest moment nu exista nicio dovada ca animalele de companie – caini si pisici pot fi infectate cu noul virus, insa este recomandat sa ne spalam tot timpul pe maini cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu acestea!