Metode contraceptive – dispozitive intrauterine

Doriti sa folositi dispozitivul intrauterin ca metoda de contraceptie? Pentru orice intrebari suplimentare sau pentru montarea unui sterilet va asteptam la o consultatie, unde medicii din cadrul Centrului medical IMAMED va pot oferi toate informatiile dorite.
Contraceptia reprezinta o masura de evitare a sarcinii, constand din utilizarea unei metode contraceptive sau folosirea  unui produs contraceptiv.

Dispozitivele intrauterine : Cunoscut de majoritatea ca sterilet, reprezinta cea mai eficienta si cea mai utilizata metoda contraceptiva din lume. Steriletul este introdus in uter unde limiteaza atat contactul spermei cu ovulul cat si implantarea acestuia daca este fecundat.

Exista doua tipuri de sisteme intrauterine: cele cu eliberare de ioni de Cu+ si cele cu eliberare de Levonorgestrel (LNG) .

Dispozitivul intrauterin (DIU) cu cupru T 380 A:  Actioneaza in principal ca un spermicid, ionii de Cu+ inhiband motilitatea spermatozoizilor si activitatea enzimei acrosomale. Reactia inflamatorie creata in endometru fagociteaza spermatozoizii.

Eficienta sa contraceptiva este de 10 ani, cu o rata de esec cumulata de aproximativ 1%.

Profilul pacientei pentru utilizarea DIU include femeile care au o relatie stabila, monogamia ar fi idealul, datorita riscului de boli cu transmitere sexuala (DIU nu protejeaza impotriva transmiterii BTS). In general este inserat la multipare (femei care au avut o sarcina cel putin), dar poate fi inserat si la nulipare(femei care nu au avut nicio sarcina).

Instructiuni dupa insertia DIU: pacienta trebuie sa evite contactul sexual o saptamana, sa urmeze un tratament cu antiinflamatorii nesteroidiene pentru remiterea durerii postinsertie si sangerarii, sa revina pentru evaluarea pozitiei DIU in cavitatea uterina prin control ecografic imediat dupa urmatoarea menstruatie si anual pentru verificarea clinica, ecografica si examen citologic Babes Papanicolau.

Dispozitivul intrauterin cu eliberare de LNG: 

Este un dispozitiv intrauterin in forma de T, care se amplaseaza in cavitatea uterina unde elibereaza un hormon, Levonorgestrel. Aceste dispozitive au un rezervor ce contine un progestativ si la fel ca anticonceptionalele orale inhiba ovulatia, modifica endometrul astfel incat sa nu fie proprice implantarii ovulului si totodata ingroasa mucusul cervical ingreunand patrunderea spermatozoizilor.

Din acest rezervor se descara 6,5 μg de LNG zilnic timp de trei ani sau 20 μg LNG zilnic  timp de trei sau cinci ani, in functie de tipul de dispozitiv.

Eficienta contraceptiva este de trei sau cinci ani, functie de tipul de sistem intrauterin utilizat, cu o rata de esec cumulata de aproximativ 0,5% (2-5). Daca initial pretul sistemului este mare, ulterior raportul cost-eficienta este bun.

Profilul pacientei pentru DIU cu LNG: femei implicate intr-o relatie stabila, nulipare sau multipare, care au menstruatie abundenta, dureroasa, anemie sau sangerari uterine disfunctionale, la care DIU cu Cu+ este contraindicat. Mai poate fi inserat pacientelor la menopauza care folosesc terapie de substitutie cu estrogeni, pentru protectia impotriva neoplasmului de endometru .

Avantajele DIU: contraceptie reversibila, pe termen lung, cu o singura interventie, raport bun cost-eficienta, revenire rapida a fertilitatii, metoda intima, optiune contraceptiva foarte buna pentru femeile care nu pot folosi metode contraceptive hormonale. In plus, cel cu eliberare de LVG poate avea efect protectiv endometrial fata de neoplasmul endometrial, sau la pacientele cu cancer de san care fac tratament cu Tamoxifen, diminua aparitia endometritelor, bolii inflamatorii pelvine si cervicitelor .

Dezavantajele DIU: poate agrava dismenoreea (durearea la menstruatie), creste cantitatea sangerarii menstruale, imediat dupa insertie pacienta poate prezenta spotting, expulzia DIU poate avea loc uneori si nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Pentru unele paciente verificarea firelor poate fi neplacuta, iar daca acestea sunt taiate prea scurt pot provoca disconfort partenerului. In plus, la DIU cu eliberare de LVG poate interveni amenoree (lipsa menstrautiei) in primul an, acnee, cefalee, dureri la nivelul sanilor, chisturi luteinice care pot regresa spontan, sau se poate produce efractia zgomotoasa a acestora.

Inainte de montarea steriletului este recomandata efectuarea unor analize: secretie si cultura din colul uterin, examenul Papanicolau sa fie recoltat in ultimul an si eventual analize pentru Mychoplasma, Chlamydia, Ureaplasma. Chiar si in lipsa unei simptomatologii, este important sa inlaturam orice infectie de la nivel vaginal inainte de montarea dispozitivului, intrucat in caz contrar aceasta poate fi ascensionata in uter.

Doriti sa folositi dispozitivul intrauterin ca metoda de contraceptie? Pentru orice intrebari suplimentare sau pentru montarea unui sterilet va asteptam la o consultatie, unde medicii din cadrul Centrului medical IMAMED va pot oferi toate informatiile dorite.