Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)

Ce este RMN?

Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) este o metodă imagistică de înaltă performanţă, neinvazivă şi neiradiantă.
RMN utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obţine detalii de finete a diverselor structuri componente ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.
Prin RMN pot fi investigate toate organele, metoda fiind de elecţie în afecţiunile sistemului nervos, genitale şi musculoscheletale.
În anumite cazuri pacienţilor li se poate administra o substanţă de contrast paramagnetică, pentru a caracteriza şi delimita leziunea şi pentru a o putea diferenţia de alte tipuri de patologii.

Cat dureaza investigatia RMN?

Investigatia poate dura intre 15-60 minute in functie de segmentul examinat, putandu-se prelungi in functie de numarul segmentelor examinate si de necesitatea administrarii substantei de contrast.

Pregatirea pacientului pentru investigatia RMN.

În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN, cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei pentru RMN abdomino-pelvine.

Cum se efectueaza un RMN?

Pacientul va lasa in vestiar toate obiectele de metal (dispozitive pentru auz, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de păr, monede)- deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul RMN-ului, telefon, card-existand riscul demagnetizarii acestora.
Pacientul se va dezbrace complet în funcţie de regiunea examinata si i se va oferi un halat de unică folosinţă .
În timpul examinarii, pacientul se va întinde pe masa dispozitivului, antena specifica segmentului scanat va fi montata in jurul segmentului respectiv, masa va culisa în interiorul unui dispozitiv care conţine magnetul.
Este important ca pe perioada examinarii pacientul sa ramana nemiscat, pentru acuratetea imaginilor.
In cazul examinarii anumitor segmente pacientul va fi rugat să îşi ţină respiraţia pentru scurte perioade de timp.
Pe perioada scanarii, pacientul va auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanării.
Aparatul are în dotare căşti pentru a atenua zgomotul.
În timpul efectuării examinarii, pacientul va fi supravegheat de medicul specialist prin intermediul unei ferestre transparente si va putea comunica printr-un microfon cu medicul ce efectuează investigaţia.
În cazul în care este necesară utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrată intravenos;

In cazuri rare, pot apărea pe parcursul examinarii:
-furnicături la nivelul cavităţii bucale în cazul în care pacientul prezintă dentiţie de metal;
-încălzirea zonei care se examinează; acest lucru este normal.
-medicul specialist trebuie informat dacă pe parcusul examinarii apare senzaţie de greaţă, vomă, cefalee, ameţeală, durere sau dificultăţi de respiraţie.

Informatii necesare pentru investigatia RMN

Înainte de efectuarea RMN trebuie informat medicul specialist dacă:

– Pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat în corp, valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice în ureche sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru);
– De asemenea trebuie informat medicul dacă pacientul a suferit recent o intervenţie chirurgicală pe vasele sanguine; în anumite cazuri este contraindicată efectuarea RMN. În cazul pacienţilor purtători de proteze metalice, stenturi etc. este important ca medicul care solicită investigaţia să precizeze dacă materialele din care sunt confecţionate protezele sunt compatibile RMN;
– Pacientul este alegic la medicamente (substanţa de contrast folosită nu conţine iod), iar dacă există antecedente de alergie la substanţa de contrast folosită pentru RMN, se recomandă informarea medicului specialist înainte de efectuarea testului
– Pacientul prezintă alte afecţiuni ca disfuncţii renale ce pot contraindica efectuarea unei RMN cu substanţă de contrast; pacientele care prezintă un dispozitiv intrauterin (sterilet); acest lucru poate contraindica efectuarea testului; pacientul suferă de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spaţii mici, închise) reprezintă o contraindicaţie relativă.
– Deşi până în prezent nu au fost dovedite efecte adverse ale acestui tip de investigaţie in sarcina, în primele trei luni de sarcină RMN trebuie evitată – examinarea se poate face numai dacă beneficiul adus este mai mare decât riscul la care se supune fătul. Dacă investigaţia este totuşi necesară, medicul curant împreună cu medicul radiolog vor aprecia raportul risc/beneficii şi vor decide oportunitatea examinării.
– Pacientii cu tatuaje: pigmenții utilizați la tatuaje pot conține fier și pot cauza încălzirea tegumentului în timpul scanării, astfel putand apărea iritații ale pielii în zona tatuată după efectuarea RMN, de aceea este importanta ca medicul sa fie informat de existenta unui tatuaj în zona ce urmează a fi supusă scanării și dacă simți disconfort în acea zonă sau senzație de arsură.

Centrul Medical IMAMED va pune la dipsozitie 2 echipamente RMN SIEMENS MAGNETOM Sempra (2020) de 1,5 T pentru un diagnostic corect si rapid.
Bucura-te de sanatate!

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)click aici pentru lista completa de preturi