Stiati ca?
– Aparatul locomotor este un sistem complex format din 206 oase, 310 articulatii, 439 muschi, tendoane, nervi periferici si vase sangvine.
– Cuvantul “ortopedie” provine din limba greaca: orthos-drept, corect si pedis-picior.
– Initial ortopedia a fost privita ca arta de a preveni si trata diverse incorectitudini in dezvoltarea aparatului locomotor al copilului.
– Simbolul ortopediei este un mic copac incovoiat, legat de un tutore, care poate sa-i asigure cresterea si corectia acestei incovoiri, adica o crestere dreapta pe verticala.

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE!
 

Ortopedia este ramura medicinei care se ocupa de cercetarea specificului anatomic al aparatului locomotor, precum si de etiologia, patologia, clinica, profilaxia si tratamentul leziunilor si bolilor acestuia.

Investigarea patologiilor aparatului locomotor:
Pentru determinarea diagnosticului corect si inceperea unui tratament optim si oportun, examinarea bolnavului cu afectiuni ale sistemului locomotor include anamneza detaliata, inspectia clinica, palparea focarului patologic si eventual mobilizarea articulatiilor, fiind completata de investigatiile paraclinice necesare (radiografie, ecografie, computer tomograf sau imagistica prin rezonanta magnetica etc.)

1. Anamneza reprezinta prima etapa din examinarea pacientului cu afectiuni locomotorii si ajuta medicul ortoped sa afle motivele pentru care bolnavul a apelat la serviciile sale medicale (discomfort? schiopatare? diformitati? etc.)
– daca durerea a aparut in urma unui traumatism, pacientul va detalia momentul si conditiile accidentarii;
– daca apar dureri articulare (de ex. In coloana lombara, la nivelul genunchiului), pacientul va detalia momentul si cauzele aparitiei (din senin, dupa un traumatism, in urma unei suprasolicitari) manifestarile asociare (eritem, tumefactie sau caldura locala), ce agraveaza sau ce calmeaza durerea;
– in procesele tumorale, durerea poate sa apara in timpul noptii sau sa lipseasca timp indelungat; transformarea acestor dureri in permanente si intensive arata progresia bolii;
– in patologiile degenerativ-distrofice articulare (ex. artroze) durerile apar treptat prin suprasolicitare si dispar in repaus, dupa odihna;
– persistenta durerii in focarul de fractura poate arata consolidarea lenta a fragmentelor osoase fracturate, lipsa consolidarii acestora (preudartroza) sau chiar implicarea in calusul osos a altor structuri adiacente (muschi, nervi periferici etc.)

2. Inspectia este etapa in care pacientul se dezbraca iar medicul ortoped determina:
– diformitatile coloanei (scolioza, lordoza, cifoza);
– ale extremitatilor ( varus, valgus, rotatie, flexie, extensie);
– ale plantelor (picior echino-varus, plat, talus valgus)
– eventualele atrofii sau hipotrofii musculare
– redorile articulare
– caracterul mersului, utilizarea unor dispozitive de sprijin (cadru,carje,baston) sau ortopedice (corsete,orteze, incaltaminte ortopedica)
– inspectia detaliata a regiunii traumatizate sau implicate in procesul patologic (marire in volum, prezenta exudatului in articulatie, prezenta echimozelor), deformarea segmentelor traumatizate (prin deplasarea fragmentelor implicate) sau dezaxarile gambei, antebratului sau ale altor segmente, de diverse forme si grade

3. Palparea are ca scop examinarea regiunii afectate si compararea acesteia cu cea similara a segmentului sanatos, putand aprecia:
– diferente de temperatura, sensibilitate locala, prezenta durerii la palpare, prezenta tumefierii tesuturilor
– prezenta crepitatiilor in focarul de fractura sau in infectiile anaerobe ale leziunilor deschise (forma emfizematoasa)
– prezenta sinovitei (hidrartroza) articulare, sau a focarului dureros (olecran, apofiza spinala)

4. Mobilitatea articulatiilor: dupa imobilizari de lunga durata sau traumatisme intraarticulare pacientul poate prezenta dereglari morfologice care limiteaza miscarea in articulatie (redoare, rigiditate sau anchiloze)
– redoarea – limitarea amplitudinii miscarilor in articulatie (flexie, extensie, pronatie, supinatie, abductie, adductie, rotatie interna sau externa); acestea pot fi congenitale (torticolis, picior echino-varus) sau dobandite (de origine miogena, tendogena, artrogena etc.)
– rigiditate – limitatea evidenta a miscarilor intraarticulare prin interpunerea de tesut conjunctiv in spatiul articular;
– anchiloza – lipsa miscarilor in articulatie; aceasta poate fi osoasa (suprafetele articulare sunt unite intre ele cu tesut osos) sau fibroasa (suprafetele articulare sunt stabilizate cu tesut fibros care permite doar miscari mici si determina un sindrom algic foarte pronuntat)

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE!

Examinari si preturi

 • Consultatie ortopedie – traumatologie
  150 RON
 • Control
  100 RON
 • Ablatie fire
  100 RON
 • Infiltratie intra-articulara – Diprophos
  100 RON
 • Infiltratie intra-articulara – cu substanta vascoelastica Arthrum 75mg / 3 ml
  850 RON
Dr. Nedelcu Radu
Medic Specialist
Locatie: Giulesti 41B

  Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

  Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
   Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

   Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!