• Echipamentul DEXA de ultima generatie Hologic Horizon DXA Wi System (2019) este “standardul de aur” pentru diagnosticul, tratarea si monitorizarea cu maxima acuratete a osteoporozei!

 • Prin noul Horizon DXA Wi timpul de scanare este de ordinul secundelor, in functie de segmentul examinat!

 • Noul Horizon DXA Wi utiilizeaza un nou generator de raze X care emite o doza foarte mica de radiatii pentru a obtine o imagine de inalta rezolutie!

 • OnePass tehnology – utilizeaza o scanare unica si liniara pentru a obtine imagini de inalta rezolutie, lipsite de erori de suprapunere sau distorsionari!

Preturi Osteodensitometrie (DEXA)

 • Osteodensitometrie 1 segment
  * Pret redus: 80 RON
 • Osteodensitometrie 2 segmente
  * Pret redus: 140 RON
 • Osteodensitometrie 3 segmente
  * Pret redus: 190 RON
 • Osteodensitometrie – analiza de masa corporala
  * Pret redus: 220 RON

Osteoporoza

Osteoporoza este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS ) ca o scadere a densitatii minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviatii standard fata de media persoanelor tinere de acelasi sex, fiind o afectiune a sistemului osos. Oasele ajung sa fie atat de fragile incat chiar si activitatile obisnuite si lipsite de un efort major ( cum ar fi de exemplu tusea, stranutul ) pot provoca o fractura. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la nivelul coloanei vertebrale, a soldului sau la incheietura mainii.

Cum apare osteoporoza?
Osul este un tesut aflat intr-o continua schimbare, care sufera un proces continuu de formare si distrugere. Dupa varsta de 35 de ani, echilibrul acestor procese se modifica: cantitatea de os indepartata devine mai mare decat masa osoasa nou formata, iar oasele capata o structura “poroasa”, mai putin rezistenta. Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde de rezerva osoasa initiala ( cantitatea de masa osoasa acumulata inainte de 30 de ani ), dar si de rata de pierdere a substantei osoase ( distrugerea osoasa se face prea repede, iar osul devine subtire si fragil, favorizand fracturile).

Epidemiologie:
Osteoporoza este dependenta de sex si varsta: apare de 3 ori mai frecvent la femei comparativ cu barbatii, iar incidenta acesteia creste odata cu inaintarea in varsta, afectand in special persoanele trecute de 45-50 de ani. Deoarece in primii ani dupa instalarea menopauzei femeile ajung sa piarda pana la o cincime din masa osoasa, procentul persoanelor de sex feminin care ajung sa sufere de osteoporoza poate ajunge chiar si la 80%.

Diagnosticarea osteoporozei:
Stadiile incipiente ale osteoporozei sunt asimptomatice; odata cu scaderea densitatii minerale osoase, pacientii acuza dureri de spare, accentuarea cifozei toracale sau scaderea in inaltime ( cu aprox. 1,5 cm/ an ). Cel mai frecvent simptom care determina pacientii sa se prezinte la medic este reprezentat chiar de aparitia fracturilor.

Depistarea osteoporozei:
“Standardul de aur” pentru diagnosticul, tratarea si monitorizarea cu maxima acuratete a osteoporozei este investigatie imagistica de inalta performanta numita osteodensitometria prin absorbtie duala de raze X sau DEXA ( Dual Energy X-ray Absortiometry). Aceasta este o metoda de investigatie neinvaziva care calculeaza gradul de absorbite al radiatiei X emisa si dispersia acesteia in segmentul examinat.
IMAMED utilizeaza cea mai recenta tehnologie: osteodensitometrul Horizon DXA System. Acesta este dotat cu detectoare de ceramica digitale, de inalta rezolutie si ultra-rapide si un nou generator de raza X, toate pentru a obtine imagini de cea mai buna calitate in vederea stabilirii precise a densitatii minerale a oaselor, pentru reperarea fracturilor, identificarea calcificarilor aortice sau cuantificarea compozitiei corpului omenesc. Astfel nu vom masura doar densitatea osoasa, ci vom putea oferi o evaluare completa atat pentru screening, cat si pentru diagnostic, aprecierea riscului de fractura si a raspunsului la tratament.
Cu acest aparat de ultima generatie rezultatele masurate sunt precise, iar expunerea la razele X este foarte redusa ca durata, suprafata si mai ales doza. Efectuarea investigatiei DXA este nedureroasa si nu necesita o pregatire speciala sau administrarea vreunei substante de contrast!


Caracteristici Horizon DXA Wi System:

– Utilizeaza 64 de detectori ceramici – astfel se imbunatateste calitatii imaginii obtinute si se elimina din structura “cadmiul”, un metal relativ toxic care se depoziteaza la nivelul ficatului si in rinichi ( conform WHO – Organizatia Mondiala a Sanatatii );
– Utiilizeaza un nou generator de raze X care emite o doza foarte mica de radiatii pentru a obtine o imagine de inalta rezolutie – inclusiv cei cu obezitate morbida, la care calitatea imaginii obtinute este, de regula, nesatisfacatoare;
– Timp de scanare de ordinul secundelor, in functie de segmentul examinat;
– Functii: Advanced Body Composition, Assessment with InnerCore, Visceral Fat Assessment – pentru o evaluare complexa a compozitiei corporale ( procentul de grasime, masa musculara, densitatea osoasa );
– OnePass tehnology – utilizeaza o scanare unica si liniara pentru a obtine imagini de inalta rezolutie, lipsite de erori de suprapunere sau distorsionari;
– Sistemul de Calibrare Dinamica – exclusiv HOLOGIC, ofera calibrarea pixel cu pixel prin echivalent de os si tesut oentru precizie pe termen lung;
– Principalele segmente investigate: coloana vertebrala lombara, sold, femurul – segmentul proximal, oasele antebratului.

Evaluarea completa a pacientilor:
Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita cu succes! Cu cat reusim sa depistam boala intr-o faza mai incipienta, cu atat eficienta terapeutica este mai mare.
Fiind o problema de sanatate publica, osteoporoza se situeaza “la granita” intre specialitati precum endocrinologie, reumatologie, ginecologie, ortopedie, medicina interna si geriatrie.

Investigarea pacientului cu osteoporoza sau osteopenie include obligatoriu:
O anamneza detaliata si un examen clinic obiectiv ( pentru identificarea posibililor factori de risc si excluderea cauzelor secundare );
Istoricul familial de osteoporoza, fracturi de fragilitate, litiaza renala;
Istoric personal privind fracturi de fragilitate, dureri osoase, scadere in inaltime;
Istoric menstrual, medical personal ( afectiuni renale, digestive, endocrinologice, reumatologice) sau medicamentos;
un examen de laborator uzual ( hemoleucograma, VSH, glicemie, calcemie, probe renale si hepatice) sau teste mai speciale ( nivel hormonal, functia tiroidiana );
examen osteodensitometric.

Criterii de diagnostic conform OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ):

1. calcularea scorului T – abaterea densitatii minerale osoase fata de media femeii adulte tinere de 30 de ani, masurata in derivatie standard:

un scor T mai mare de -1 DS = normal;
un scor T cuprins intre -1 si -2,5 DS = osteopenie ( scada densitatea osoasa, putand conduce la osteoporoza );
un scor T mai mic de -2,5 DS = osteoporoza;

Prezenta unei fracturi de fragilitate incadreaza automat pacientul in forma de osteoporoza severa!!

2. calcularea scorului Z – compara densitatea minerala osoasa cu cea normala a unei persoane de aceeasi varsta:

un scor Z mai mare de -2 DS este considerat a fi in limite normale, conform ISCD ( Societatea Internationala de Densitometrie Clinica);
un scor Z mai mic de -2 DS este considerat sub limitele normale, iar medicul va evalua istoricul pacientului si cauzele pierderii de masa osoasa.

Prezenta unui scor Z normal la o persoana cu istoric de fracturi in urma unor traumatisme minore ( fracturi de fragilitate ) stabileste diagnosticul pozitiv de osteoporoza.

*** Societatea Internationala de Densitometrie Clinica ( ISCD ) recomanda utilizarea scorului T la nivel central ( coloana lombara, sold sau femur proximal ). Daca acestea nu sunt accesibile ( exista modificari degenerative care fac ca masurarea sa nu poate fi interpretata ) se va folosi pentru diagnostic radiusul distal.

*** Masurarea corecta a DMO depinde de integritatea structurilor analizate – prezenta unor fracturi de fragilitate vechi sau a modificarilor degenerative la nivelul segmentului examinat afecteaza corectitudinea masuratorilor!

Factori de risc pentru o masa osoasa scazuta:

a. Factor de risc care nu pot fi modificati:

sexul – femeile au risc de 3 ori mai mare de a dezvolta osteoporoza decat barbatii;
varsta – riscul creste odata cu varsta;
rasa – apare in special la femeile albe (caucaziene ) sau de origine asiatica;
aparitia menopauzei precoce ( inainte de 45 de ani );
antecedente materne de fractura de sold;
constitutia fizica – mai frecvent la persoanele de statura mica.

b. Factori de risc care pot fi modificati:

– dieta: aport scazut de calciu sau tulburari alimentare;
tratament de lunga durata cu corticosteroizi;
alte boli care pot determina osteoporoza secundara ( endocrinologice, reumatologice, divestive, boli congenitale ale colagenului );
greutate mica ( indice de masa corporala scazut );
sedentarismul;
fracturi de fragilitate in trecut ( definita ca o fractura aparuta ca urmare a unui traumatism care pe un os sanatos nu ar produce o fractura – de exemplu caderea de la acelasi nivel )
consumul de alcool;
fumatul.

Tratamentul osteoporozei:
Osteoporoza este o boala majora de sanatate publica, care necesita atat o evaluare complexa, cat si individualizarea terapiei. Scopul principal este prevenirea fracturilor de fragilitate prin cresterea rezistentei osoase, iar secundar tratarea complicatiilor si terapia antalgica.

Masurile generale includ :
nutritie adecvata si un aport optim de calciu si vitamina D;
exercitii fizice pentru reducerea riscului de cadere;
evitarea excesului de alcool si renuntarea la fumat!

Tratamentul farmacologic include:
– Medicamente antiresorbtive osoase;
– Anabolizanti ososi;
– Derivati de vitamina D.

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!